Search This Blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, April 28, 2015

Perjalanan Menuju YouthPrepLink (YPL) Sesi 5

Oleh DS / st

Tim Pelayanan YPL Batch 5
Sandakan : Belia atau orang muda sering diingatkan bahawa mereka adalah pelapis dan pemimpin Gereja di masa hadapan. Oleh itu, pelbagai program peringkat Keuskupan dan Paroki telah diadakan bertujuan untuk membantu mengukuhkan iman mereka. 

Salah satu program peringkat Keuskupan yang diadakan adalah program YouthPrepLink (YPL) dimana peserta sasaran terdiri belia lepasan sekolah menengah dan yang mahu melanjutkan pelajaran atau bekerja di luar daerah mereka.

Program YPL adalah program tahunan yang dianjurkan oleh Kerasulan Belia Keuskupan (KBK) Sandakan dengan kerjasama graduan-graduan YPL pada sesi-sesi yang lalu. Kali ini, YPL akan berlangsung selama dua minggu di mana peringkat yang pertama akan diadakan di Katedral St. Mary, Sandakan dari 26hb April - 2hb Mei sementara peringkat kedua akan diadakan di St. Stephen, Tass, Tawau dari 3hb - 10hb Mei.
Pungutan Dana Di Our Lady of Fatimah, Beluran
Pungutan Dana Di Katedral St. Mary, Sandakan
Orang muda percaya bahawa sebagai pelapis serta keinginan mahu menjadi pemimpin Gereja di masa hadapan, mereka bukan sahaja harus mempunyai iman yang teguh, bahkan harus mempunyai kemahiran untuk menjalankan sesuatu program. 

Salah satu kemahiran yang dipraktikan semasa menuju ke YPL adalah mencari dana untuk membiayai perbelanjaan acara tersebut agar program YPL ini dapat dirasakan kepunyaan bersama atas titik peluh mereka. Graduan-graduan YPL dari seluruh Keuskupan Sandakan telah bertungkus lumus mencari dana; menjual kuih-muih dari rumah ke rumah, menjual makanan setiap Ahad selepas misa, membuat penanda buka, bernyanyi di kantin Gereja dan ada yang menayangkan filem-filem terbaru. Ibubapa graduanjuga terlibat membantu dalam proses pencarian dana ini.   

Program YPL akan bermula pada 26 April sehingga 10 Mei 2015. 

Perkongsian
Shalom! Saya Donna Lisa Julius dari Our Lady Of Fatima, Beluran. Saya merupakan graduan YouthPrepLink sesi yang pertama pada 2011. Peluang menyertai program YouthPrepLink (YPL) amat saya hargai kerana banyak perkara-perkara baru yang saya pelajari dari program ini. Sejak mengikuti program YPL ini, saya berhasrat untuk mengikutinya setiap tahun sebagai seorang fasilitator. Namun saya tidak berkesempatan kerana saya masih bersekolah. Kini, saya berpeluang kembali untuk melayani sebagai salah seorang fasilitator. Keinginan tinggi saya untuk kembali melayani dalam program ini adalah kerana saya telah memperolehi banyak manfaat melalui program tersebut.

Walaupun saya pernah menjadi peserta YPL, saya tetap ingin mendengar dan mengikuti setiap perisian program ini. Saya ingin lebih mendalami tajuk setiap sesi yang disampaikan kerana ianya amat berguna. Ini merupakan satu peluang buat ‘belajar untuk belajar.’ Sejak saya mengikuti YPL semangat pelayanan yang kuat mulai tumbuh dalam diri saya. Saya yakin mengikuti YPL bukanlah suatu kerugian malah saya anggap sebagai suatu peluang yang berharga kerana begitu banyak pengetahuan dan kemahiran yang boleh diperolehi sepanjang program ini. Itulah juga sebabnya saya sentiasa ingin melayani dalam program ini. Saya minat serta percaya dengan kebaikan program ini, bukan sahaja bagi mempersiapkan diri kita untuk berhadapan dengan dunia luar apabila kita berada di tempat lain untuk melanjutkan pelajaran atau bekerja, tapi dapat memurnikan nilai-nilai keperibadian diri saya.


Saya beruntung kerana saya diberikan peluang mengikuti YPL sebelum saya berpindah ke sekolah berasrama penuh. Suasana sekeliling yang berbeza daripada suasana kebiasaan memang sukar bagi saya untuk menyesuaikan diri. Namun begitu, pengalaman mengikuti YPL amat membantu saya dalam menghadapi suasana baru. Sesi yang benar-benar membantu saya sepanjang saya belajar ialah sesi 'Penghijraan Belia dan Kehidupan Di Bandar' di mana saya belajar untuk lebih meneliti perkara baik dan buruk apabila saya berada di tempat lain. Cabaran sekeliling serta godaan daripada pihak sebelah itu sentiasa ada, namun saya masih ingat kata seorang penyampai sesi iaitu; 

'Keputusan sentiasa berada di tangan kita. Bagaimana kita merancang untuk berhadapan dengan cabaran tersebut merupakan perkara asas yang mempengaruhi keputusan kita'. Nilai-nilai iman kita adalah senjata yang paling utama. Biarpun anda direndah-rendahkan sekalipun, anda tetap menjadi terang kepada kegelapan. Saya juga dapat mengurus adik-adik, menyusun program kerohanian di luar juga adalah hasil dari pengetahuan YPL Level-2. Saya berpuas hati dengan program YPL ini. Ia amat membantu saya di mana pun saya berada.

Bagi persiapan YPL Batch-5, saya dan rakan-rakan tim pelayanan YPL telah menjalankan pencarian dana. Banyak perkara yang kami lakukan bagi mencari dana program ini. Tujuan kami menjalankan pencarian dana bukan semata-mata kewangan, tetapi kami ingin program ini tersedia rapi dan sentiasa terbaik untuk para peserta. Kami ingin peserta benar-benar merasai perkara-perkara yang baik dari program ini yang telah kami lalui sebelum ini. Inilah salah satu bentuk sokongan kepada para peserta program YouthPrepLink Batch 5 tahun ini, iaitu memberikan yang terbaik kepada semua!

No comments:

Post a Comment

CATHOLIC APOLOGETICS

New Advent