Search This Blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, May 19, 2020

PERINTAH KAWALAN PERGERAKKAN (PKP): APA KATA BELIA - BAHAGIAN 1

KEUSKUPAN SANDAKAN - Tahun 2020 pastikan akan dingati selama - lamanya kerana kesan daripada pandamik Covid - 19 yang berlaku diseluruh dunia termasuklah negara Malaysia. Kehidupan sehari - hari sudah tidak seperti kebiasaan lebih - lebih lagi apabila Kerajaan Malaysia telah mengumumkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang telah berkuatkuasa pada 18 Mac 2020 dan  telah dilanjutkan sehingga 9 Jun 2020. 

Beberapa belia di seluruh Keuskupan telah memperkongsikan pengalaman mereka, cabaran yang dihadapi, apa yang mereka dapat belajar melalui pengalaman ini dan bagaimana mereka menghidupi iman Katolik mereka serta apa yang mereka syukuri dan harapan di akhir PKP ini. 

MISI PAITAN

Wincey Jupin

Saya berasa amat bersyukur kerana dalam situasi ini, saya dapat berkumpul bersama  dengan keluarga dan masih diberikan kesempatan untuk hidup sementara ramai kawan - kawan kita yang telah kembali ke rahmat-Nya.

Cabaran utama bagi saya adalah kesukaran untuk mengikuti kelas secara online dari pihak Kolej. Ini di sebabkan oleh masalah talian internet di kampung saya. Namun demikian saya berusaha juga agar dapat mengikuti kelas tersebut.

Meskipun telah diumum PKP oleh pihak Kerajaan tidak bermakna iman saya juga 'PKP'. Meskipun tidak dapat menghadiri misa, cara menghidupi iman Katolik saya adalah dengan membaca Alkitab dan renungan harian dalam group Katolik di Facebook. Saya juga mengambil langkah berdoa dan bernyanyi lagu rohani bersama keluarga. 

Saya amat bersyukur dan merasa pertobatan kerana masih di beri kesempatan untuk hidup kerana kita tidak akan tahu bila kita akan di panggil-Nya. Seterus, apa yang saya pelajari adalah Iman tanpa perbuatan adalah mati. In other word, berdoa saja tidak mencukupi untuk melawan Covid-19. Saya perlu mengamalkan the new normal life untuk menghentikan dan memutuskan rantaian Covid - 19. Selain itu saya dan keluarga masih di beri kesihatan yang baik dan berpeluang untuk bersama, di saat orang lain terpaksa berjauhan daripada orang tersayang. 

Harapan saya agar semua lapisan masyarakat mematuhi PKPB Dan mengamalkan the new normal life serta sentiasa berdoa bagi pemulihan ekonomi, politik, dan sebagainya demi kesejahteraan bersama pada masa akan datang.


Caroline Walter

Saya merasa agak sedih sebab kuliah telah di tunda namun pada masa yang sama, saya amat bersyukur kerana berpeluang bersama keluarga lebih lama, selalunya kalau kuliah saya akan berjauhan dengan keluarga selama berbulan - bulan lamanya.

Cabaran utama yang saya hadapi pada masa ini adalah tidak dapat melayani di gereja dan mengikuti perayaan Ekaristi seperti kebiasaannya. 

Namun itu tidak bermakna saya tidak dapat menghidupi iman Katolik saya. Memandangkan bulan Mei adalah bulan Rosari, saya selalu berdoa Rosari di rumah. Walaupun misa di Gereja tidak diadakan buat masa ini, saya dan keluarga akan mengikuti Live Mass Streaming setiap minggu. 

Situasi yang dialami sangat mengajar saya bahawa setiap apa yang berlaku pasti ada kesan baik dan buruk. Sejak pandemik Covid - 19 berlaku di seluruh dunia, kesan baik pada alam sekitar dapat dilihat dengan jelas terutama sekali kurangnya pencemaran. PKP ini telah banyak mengubah cara hidup sebahagian keluarga saya dan juga masyarakat setempat yang selama ini sering mementingkan pekerjaan dan jarang berada di rumah.

Saya amat bersyukur sebab dalam situasi pandamik yang melanda seluruh dunia, saya masih berkesempatan untuk pulang ke pangkuan keluarga dan bersama mereka sepanjang waktu PKP ini. 

Harapan saya tentulah mahu PKP ditamatkan supaya kehidupan kita dapat kembali seperti asal. Pelajar dapat kembali bersekolah dan berkuliah, dapat bekumpul di gereja setiap minggu dan merayakan Ekaristi tapi memandangkan PKP telah dilanjutkan, saya berharap semua orang patuh kepada arahan yang diberikan oleh kerajaan untuk kebaikan semua. 


Jonisie Saimin

Dikala berada dalam PKP ini, saya berasa amat rindu kepada keluarga kerana jauh dari mereka. Saya kini berada di Kota Kinabalu untuk bekerja manakala keluarga saya berada di Paitan. Selain itu, saya juga merasa takut akan ancaman virus Covid - 19 ini kerana pada masa yang sama ada terlibat atau tidak saya adalah salah seorang barisan hadapan dalam membendung pandemik ini. Saya juga merasa amat rindu untuk menghadirii perayaan Ekaristi (misa) penuh, termasuk lagu-lagu misa kudus dan terutama sekali penyambutan komuni. Tidak lupa juga saya berasa sedikit kecewa apabila SYD - 5 yang sepatutnya diadakan pada Julai 2020 telah di tangguhkan sehingga keadaan benar-benar pulih.

Perkara yang amat mencabar bagi saya dalam menghadapi situasi ini termasuklah gagal mengikuti misa kudus secara online kerana waktu berkerja yang tidak tetap. Perubahan norma hidup yang secara tiba-tiba memerlukan saya untuk kerap mencuci tangan dan amal social distancing.

Secara peribadi setelah PKP ini diumumkan oleh Perdana Menteri, jiwa saya untuk memuji dan memuliakan Tuhan itu sangat kehausan. Cara saya dalam penghidupan iman Katolik adalah membawa sifat Yesus itu sendiri dalam kehidupan sehari-hari. Sifat sabar, pemaaf, pengasih dan pemurah Yesus itu saya terapkan dalam kehidupan dan juga orang sekeliling saya.

Saya belajar bahawa cinta kasih kepada sesama tidak semestinya di tunjukkan dengan cara bersalaman atau berpelukan. Tetapi cinta kasih sebenar adalah mendoakan sesama kita agar sentiasa berada dalam lindungan Tuhan Yesus.

Saya sangat bersyukur kerana dalam situasi pandemik ini, media sosial telah diciptakan kerana melaluinya saya dapat melepaskan kerinduan kepada keluarga melalui video call atau voice call. Selain itu, saya juga bersyukur kerana diberikan rakan-rakan kerja yang selalu memberikan suntikan semangat untuk saya kerana Tuhan itu baik Dia memberikan kita orang-orang yang membawa aura positif.

Harapan saya supaya setiap insan yang terkesan dengan pandemik COVID-19 ini di berikan kekuatan iman dan juga berkat kesabaran kerana dengan kesabaran itu banyak nyawa akan di selamatkan. Harapan saya juga agar, selepas pandemik ini berakhir supaya setiap umat Allah mensyukuri hidup yang sementara ini dengan menguatkan iman katolik masing-masing.

 Jasrin Maisin

Dalam situasi ini saya merasa kerinduan untuk mengikuti Misa Kudus dalam gereja dan melakukan aktiviti luar. Manakala perkara yang amat mencabar bagi saya adalah menyesuaikan diri dalam keadaan yang tidak dapat melakukan apa - apa aktiviti luar.

Meskipun tidak dapat Misa Kudus tidak dapat dilakukan, saya tetap berdoa, mengimani renungan harian, dan juga membantu orang sekeliling.

Saya juga diingatkan untuk bersikap lebih sabar dalam apa pun situasi, bersyukur, dan menyedari banyak perkara yang perlu diperbaiki dalam diri saya dan di masa PKP ini adalah masa yang sesuai untuk melihat semula diri saya.

Perkara yang paling saya syukuri adalah kesempatan untuk saya melihat kembali latar belakang saya, iman dan situasi diri saya dalam keluarga sendiri.

Harapan saya agar dapat terus bersabar, dan dapat lebih melakukan aktiviti yang lebih bermanfaat.


Sally Jeffrin

Saya merasa sedih dan mencabar dengan situasi ini kerana tidak dapat berkumpul dengan keluarga dan sanak - saudara ramai - ramai, tidak dapat ke gereja untuk Ibadah Sabda dan bertemu dengan umat - umat lain serta tidak dapat ke sekolah. 

Sebagai seorang yang beriman, saya perlu faham dan mematuhi arahan yang diberikan untuk kepentingan dan keselamatan diri saya dan keluarga. Selain itu berdoa rosari bersama keluarga dan mendoakan kepada Tuhan agar semua para barisan hadapan dilindungi dan para pesakit Covid - 19 diberikan kesembuhan.

Meskipun berasa sedih, saya juga mengambil kesempatan ini untuk merasa amat bersyukur kerana peluang untuk bersama dengan keluarga dan mengeratkan lagi ikatan kekeluargaan saya. Saya juga berharap agar PKP ini akan habis pada 9 Jun 2020 dan tidak lagi akan dilanjutkan. Semoga keadaan yang dialami sekarang akan beransur pulih dan kembali pulih seperti sedia kala.

===============================================================

PAROKI ST DOMINIC, LAHAD DATU

Maria Roslinda Edo Hera
Saya merasa amat takut dan cemas kerana sudah berapa bulan Corona Virus ini menyerang China dan akhirnya tersebar ke seluruh dunia. Ini telah menyebabkan saya risau sekiranya saya terkena dengan Virus ini kerana telah berjumpa dna bergaul denagn ramai orang sebelum PKP dilancarkan. Memang hal ini amat mencemaskan sehingga keluar membeli barang  - barang dapur juga amat menakutkan saya. Selain itu, saya juga merasa sedih kerana ini adalah pertama kali selama 24 tahun saya tidak dapat menghadiri Ibadah Jumaat Agung, Misa Sabtu Santo dan Misa Paskah di gereja. Apabila mengikuti misa secara live streaming semasa Paskah, saya rasa sebak lalu menangis. 

Dalam situasi ini yang amat mencabar bagi saya apabila majikan memaklumkan bahawa tidak ada gaji untuk sementara PKP ini. Meskipun simpanan kewangan masih ada, belum tentu mencukupi ini akan memberi kesukaran untuk saya membeli barang - barang dapur. Meskipun hidup saya tidaklah senang namun saya benar - benar takut kalau saat nanti akan betul - betul susah.

Setiap hari saya membuat doa berantai dan selalu bersyukur kepada Tuhan kerana masih diberikan kehidupan yang baik. Saya tidak pernah terlepas untuk mengucapkan THANKS GOD setiap hari. Saya setia dalam berdoa dan tidak berhenti lebih - lebih lagi teringat akan virus Covid - 19. Meskipun saya ini kurang kuat dari segi agama, saya tetap pastikan saya bangun awal setiap Ahad dan mengajak keluarga untuk Live Streaming Mass. Saya dan keluarga tidak akan terlepas mengikuti Misa setiap Ahad dan sejak musim Pra - Paskah sehinggalah Paskah. Selain itu kami sekelurga juga mengadakan doa Rosari setiap malam walaupun tidak bersama ahli  KKD yang lain. Saya juga telah mengikuti aktiviti belia (Program Parish Youth Gathering special) secara  iaitu membuat video prayer sempena Hari Belia Sedunia.

Semenjak PKP dilancarkan banyak kesempatan yang saya lakukan dan pada masa yang sama belajar banyak perkara. Pertama sekali saya belajar untuk hidup susah, berjimat dan tidak berbelanja secara boros, makan apa yang ada,  tugasan rumah dibahagikan dikalangan ahli keluarga, ada yang pergi ke kebun dan saya pula menjaga anak - anak buah kerana saya tidak pandai berkebun. Saya juga belajar parut kelapa untuk buat minyak kelapa dan parut ubi untuk buat minum petang. Akhir sekali saya belajar menghargai masa yang ada disepanjang PKP, meskipun bosan duduk rumah tapi itu adalah untuk kebaikan.

Perkara yang paling saya syukuri adalah pertama dapat berkumpul sama keluarga. Selama ini Bapa saya serius bekerja 24 / 7 dan ini kali dan berkumpul untuk makan bersama dan meluangkan masa bersama walaupun ada kala ada 'perdebatan'. Satu lagi yang saya syukuri adalah Fr. Simon Kontou tetap membuat Live Streaming Mass, melaungkan masa dengan kawan - kawan melalui chat group dan yang palin bersyukur masih dapat makan dan minum untuk teruskan kehidupan.

Saya amat berharap agar para saintis seluruh negara dapat mencari vaksin terbaik untuk Virus Covid - 19 ini agar kita semua dapat menjalankan aktiviti harian seperti biasa. Saya ajuga berharap agar rakyat tidak degil dan terus mengikuti arahan PKP untuk duduk di rumah. Kepada yang dikuarintinkan, diharapkan agar terus bersemangat dan terus ikuti arahan yang diberikan dan saya amat bersimpati kepada mereka yang terputus mata pencarian akibat PKP sekiranya ia dilanjutkan lagi. Harapan saya agar semua terus menjaga kesihatan dan membantu pihak barisan hadapan untuk mengurangkan jumlah jangkitan Covid - 19.

Nofie Tokan

Shallom. Saya Nofie Tokan dari Paroki St. Dominic, Lahad Datu. Di sini sy ingin mengongsikan pengalaman saya sepanjang PKP ini, dan terlebih dahulu saya juga ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada kawan-kawan sepelayanan saya atas kesempatan ini.

Dalam situasi ini, saya merasa amat sedih, kecewa, putus asa dan kerinduan yang teramat sangat untuk ke gereja dan keinginan untuk pulang ke rumah. Ini adalah kerana pada saat ini saya dan mama saya perlu menetap untuk sementara waktu di rumah majikan mama saya. 

Perkara yang amat mencabar adalah tidak berada di rumah sendiri pada masa ini dan yang paling mencabar adalah ketika saya berdoa. Ini adalah kerana terlalu banyak gangguan yang dialami seperti suasan bising sehinggakan terkadang hampir gagal untuk memberi tumpuan. Namun syukur semua masalah boleh diatasi.


Meskipun dengan cabaran yang ada, itu tidak menjadi penghalang bagi saya untuk menghidupi iman Katolik saya dengan berdoa dan melibatkan diri dalam aktiviti yang di cadangkan oleh kawan-kawan sepelayanan melalui Komunikasi Media Sosial. Contohnya seperti Doa Rosari Berantai 24jam dan Program Parish Youth Gathering (PYG) Special yang lalu.  

Di situasi ini saya lebih banyak luangkan masa untuk berdoa dan saya juga belajar untuk lebih menghargai Misa Kudus. Jika sebelum ini bagi saya Misa Kudus adalah suatu kewajiban tapi bila dalam situasi seperti ini, walaupun telah diadakan Misa Kudus Secara Online, tetap ada kerinduan akan Dia dalam Ekaristi yang sangat terasa.

Perkara yang paling saya syukuri pada saat ini adalah diberikan kesihatan yang baik, sahabat-sahabat yang selalu memberi kekuatan dan semangat walaupun cuma melalui media sosial, dan yang terutama adalah saya dapat bersama-sama dengan Mama saya mungkin ada yang di luar sana ada kawan - kawan yang berjauh dengan kesua orang tua mereka. 


Harapan saya buat diri saya sendiri, semoga saya menjadi seorang peribadi yang kuat serta tekun untuk berdoa dan selalu percaya bahwa rencana Tuhan itu lebih indah dari segala sesuatu. Saya juga berharap khas kepada kawan-kawan belia di luar sana, terutamanya bagi belia Paroki St.Dominic, Lahad Datu semoga kita senantiasa saling berpaut antara satu sama lain dan tetap bersatu dalam doa terutama sekali bagi dunia. Semoga cepat pulih dan semakin baik kehadapannya.

Gerald Roble
Virus Covid - 19 ini membuat saya merasa risau kerana tidak diketahui keberadaannya. Perkara yang paling mencabar dalam situasi ini adalah mencari pendapatan harian saya perlu berhati - hati semasa bekerja terutama sekali yang bekerja di luar pejabat untuk mencari barang - barang.

Meskipun menurut arahan PKP, saya pastikan untuk sentiasa mengikuti Misa Live Streaming, berdoa Rosari dan membuat doa permohonan untuk menghapuskan pandemik yang kita sedang hadapi ini.


Perkara yang paling penting saya belajar dari situasi ini adalah kepentingan ada duit simpanan sebab saya tidak akan tahu bila saya akan memerlukanya nanti. 

Dikala berada di dalam keadaan ini saya sangat bersyukur dengan adanya keluarga dan kawan - kawan yang sama-sama membantu anatar satu dengan yang lain dan akhir sekali saya berharap agar pandemik ini berakhir agar kita dapat kembali kepada kehidupan yang dulu.

No comments:

Post a Comment

CATHOLIC APOLOGETICS

New Advent