Search This Blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate

Solemn Charge ~ Year of Faith - Read the Catechism Of the Catholic Church in a Year

Mengikuti Jejak Kristus

Mengetahui dan Mengasihi iman Katolik

Thursday, May 14, 2009

Rekoleksi Belia Sandakan

CUTI-CUTI
BERSAMA YESUS


Sandakan – Baru-baru ini satu Rekoleksi Belia telah diadakan di Katedral St. Mary, Sandakan yang bertemakan “Sebelum Aku membentuk engkau dalam rahim ibumu, Aku telah mengenal engkau, dan sebelum engkau keluar dari kandungan, Aku telah menguduskan engkau, Aku telah menetapkan engkau menjadi nabi bagi bangsa-bangsa” (Yeremia 1:5).


2hb Mei 2009 tarikh yang dipilih untuk rekoleksi ini di mana program ini telah menyatukan peserta, ‘observer’ dan ‘fasilitator’ seramai 40 orang. Ia bertujuan mengenali diri dan sesama untuk mengeratkan persahabatan, mempersiapkan peserta dari segi kerohanian untuk pemilihan ‘Badan Adhoc Penggerak Belia’ dan akhir sekali ‘cuti-cuti bersama Yesus.’
Program dimulai seawal 7:30 pagi dan berakhir tepat 10:30 malam. Antara aturcara program sehari ini ialah ‘Saya ada di sini Tuhan’ (oleh Sr. Lilian, fsic), ‘Tema’ (oleh Fr. Paul Lo), ‘Transition’ (oleh Sr. Lilian, fsic), ‘Air mata Tuhan’ (oleh Sr. Appollonia, fsic), ‘Giliran Saya - It’s My Turn Yahoo!!!!!’ (oleh Sr. Liliana, fsic), ‘Pemilihan Adhoc’ dan akhir sekali ‘Anda cukup istimewa… Maafkan saya kiranya…’ (oleh Sr. Lilian, fsic).

Rekoleksi Belia pada kali ini dikendalikan sepenuhnya oleh Paderi dan religius Paroki Sandakan. Fr. Paul Lo memperkongsikan tentang tema yang dipilih iaitu Yeremia 1:5 secara terperinci. Perkongsian yang beliau sampaikan amat indah sekali kerana ia berketepatan sempena Minggu Panggilan di mana Bapa Suci kita telah memilih tema ‘INISIATIF DARI TUHAN dan SAHUTAN DARI MANUSIA’.

Kebanyakan peserta yang hadir terdiri daripada belia remaja dan dewasa yang berumur 13 hingga 45 tahun. Sebelum memulakan perkongsian beliau, Fr. Paul bertanya kepada Team Penganjur mengapakah tema Yeremia 1:5 dipilih. Salah seorang Tim Penganjur memberitahu tema dipilih kerana hatinya tergerak untuk membuka Alkitab dan menjumpai ayat itu. Tema itu juga telah menyentuh hatinya kerana seperti Nabi Yeremia, walaupun ia masih muda, tetapi Tuhan telah memilih dia sebagai pengikutNya yang tetap setia dengan panggilannya walaupun pada mulanya Nabi Yeremia belum bersedia untuk menyahut panggilan Tuhan.
Fr. Paul kemudian meneruskan isi-isi hujah beliau iaitu tema yang dipilih mengisahkan seorang nabi yang masih muda belasan tahun. Melihat logik manusia, Fr. Paul memberitahu seseorang yang masih muda senang untuk menerima perkara yang baru, bersikap terbuka dan ‘senang’ untuk mengatakan ‘AMEN’ atas panggilan Tuhan. Di kesempatan itu juga Fr. Paul mengajak para muda-mudi yang ingin melayani di ladang Tuhan khususnya dalam panggilan kepaderian dan religius agar bersikap terbuka kepada Tuhan, berani menyahut panggilanNya serta percaya kepada iman yang dimiliki.Selanjutnya Fr. Paul menceritakan kisah seorang sami dan pengikutnya. Sami tersebut memanggil anak muridnya sambil menuang air ke dalam cawan di mana air telah melimpah dan terus melimpah. Kemudian anak muridnya bertanya ‘Guru, cawan itu telah penuh dan air telah melimpah’. Lalu sami itu menjawab ‘Cawan itu adalah kamu.’
Pengajaran dalam cerita ini ialah kita seperti sebuah cawan harus membuang isi yang ada dalam cawan agar kita boleh menerima segala sesuatu yang baru agar kita dapat bertumbuh dalam iman dan dapat dibentuk sesuai dengan kehendak Tuhan.
Akhir sekali, Fr. Paul mengajak setiap peserta untuk selalu melihat kembali panggilan hidup sama ada sebagai seorang paderi, religius, berkahwin, bujang, mereka yang bekerja mahu pun sebagai seorang pelajar. Setiap panggilan tidak dilihat kepada kejayaan tetapi keTAATan melakukan kehendak Tuhan. Segala pengalaman hidup yang diperolehi adalah dasar kehidupan iman yang seterusnya diaplikasikan di tempat sendiri atau pun di tempat lain.

Acara kemuncak yang dinanti-nantikan telah pun terjawab iaitu pemilihan 12 orang Badan adhoc Penggerak Belia melalui ‘Spiritual Voting’. Peserta-peserta yang telah terpilih ialah Alfreddo Asiong, Miriam Lee, Clarice George, Charlesandy Dominic, Leahim Botulis, Edna Sylvester, Venessa Julian, Reginia Jane Hugo, Lucas Loli, Cynthia Anros, Anna Teresa Peter Amandus dan Airene Anne A. Gumanas.
Berikut adalah perkongsian para peserta:
“Cukup bersyukur kerana rancangan Tuhan itu ajaib. Firman Allah mengatakan ramai yang dipanggil tetapi sedikit yang terpilih. Saya percaya Tuhan punya rencana terhadap setiap peserta yang datang masa rekoleksi lalu. ‘I feel renewed’. Semua program menyedarkan saya dari buaian tidur yang lama. Saya terlalu leka dengan pelayanan dan tidak ada saat untuk bersama Tuhan. Sebagai ‘belia penggerak’ perlu punya masa untuk berdiam diri, memberi peluang untuk diri saya mendengar bisikan Tuhan. Saya amat tersentuh mendengar perkongsian daripada Fr. Paul berkenaan dengan tema. Saya benar-benar percaya akan Firman Tuhan (tema) itu! Di mana saja saya berada (kolej, merantau di tempat orang, tempat kerja) Tuhan selalu memanggil saya. Pernah satu ketika saya ingin menjauhkan diri dari pelayanan kerana ingin memberi fokus terhadap pelajaran dan kerja, tetapi Tuhan tetap memanggil saya. Aduh, memang ajaib sekali rancangan Tuhan dengan saya. Saya sangat bersyukur kepada Tuhan kerana karunia yang Dia berikan pada saya, sukses dalam pelajaran, sukses dalam pekerjaan, memberikan saya keluarga yang cukup menyayangi dan memahami saya, memberikan kawan-kawan yang sama-sama teguh dalam pelayanan, kawan-kawan yang sama-sama jatuh/bangun dalam pelayanan, kawan-kawan yang sama-sama merintangi ombak, kegembiraan, kejayaan sebab kita percaya TUHAN MENYERTAI KITA! ‘ask, you will receive, knock, the door will be opened..’. Terlalu indah perasaan yang saya rasai. Sekadar mengucap syukur tidak cukup. Saya mahu menggunakan karunia-karunia Tuhan dalam pelayanan saya dalam BELIA kerana dengan cara ini juga saya dapat berterima kasih kepada Tuhan kerana memberikan saya kehidupan ini.” (oleh Anna Teresa Peter Amandus)
“Shalom kawan-kawan yang seiman dalam Kristus. Syukur kepada Tuhan kerana telah memberikan saya peluang untuk mengongsikan sedikit perkongsian dan pengalaman saya ketika mengikuti Rekoleksi Belia. Sememangnya mengikuti Rekoleksi Belia ini membuatkan fikiran saya lebih terbuka untuk mengenali sedikit demi sedikit apakah itu PELAYANAN BELIA. Hal ini kerana sejak tahun lalu lagi (2008), hati kecil ini pernah menyimpan satu keinginan untuk cuba melayani dalam pelayanan belia, tetapi tidak tahu di mana harus dimulakan. Ya, syukur Tuhan semakin mendengar doa saya. Tambahan pula, rekoleksi ini benar-benar diberkati apabila Firman Tuhan yang indah dari Yeremia 1:5 dijadikan tema bagi Rekoleksi Belia ini. Bagi saya, tema ini sangat menyentuh kerana saya percaya Tuhan telah memilih saya untuk melayani Dia dalam pelayanan belia. MEMBERI PELUANG?? Perkara inilah yang saya belajar agar memberi peluang kepada satu sama lain apabila melayani. Selain itu, saya juga gembira dan bersyukur kepada Tuhan kerana telah melayakkan saya untuk menjadi salah seorang ahli di dalam Tim Adhoc . Walaupun saya belum mempunyai cukup pengalaman dalam usia muda ini untuk melayani tetapi saya percaya Tuhan akan sentiasa menyertai saya. Harapan saya agar para Belia Paroki St. Mary akan terus terbuka hati mereka untuk melayani agar iman kita sebagai seorang belia akan terus terpelihara. Amen.” (oleh Venessa Julian)
Rekoleksi diakhiri dengan Sesi ‘Anda cukup istimewa…Maafkan saya kiranya…’ (‘Affirmation and Reconciliation’) yang dipimpin oleh Sr. Lilian Unsoh, fsic. Acara bergambar beramai-ramai mengakhiri Rekoleksi Belia Sesi Mei 2009. “Bersatu kita teguh, bercerai kita bersaksi!” Disediakan oleh: Airene (lovely_vdeg@yahoo.com)

No comments:

Post a Comment

CATHOLIC APOLOGETICS

New Advent