Search This Blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, December 3, 2020

'HOME IS WHERE THE HEART IS' - PERTEMUAN SEMULA PARA GRADUAN YOUTHPREPLINK KEUSKUPAN SANDAKAN

Pada 28 November yang lalu, pertemuan semula graduan - graduan YPL telah diadakan secara maya melalui penggunaan aplikasi ZOOM. Seramai 90 graduan dari batch 1 sehingga batch 9 telah mengikuti pertemuan ini. Turut serta dalam pertemuan ini adalah para pendamping dan para sahabat YPL yang telah terlibat secara langsung dan tidak langsung dalam penganjuran YPL sejak tahun 2011 sehingga 2019.

Penganjuran pertemuan semula YPL telah dijadualkan berlangsung pada bulan Mei 2020. Namun keadaan pandemik Covid - 19 yang amat serius ketika itu telah melumpuhkan penganjuran daripada diteruskan. Lebih - lebih lagi Perintah Kawalan Pergerakkan (PKP) yang telah diarahkan oleh pihak Kerajaan menjadikan pertemuan secara fizikal tidak dapat dilaksanakan. 

Namun keadaan ini juga telah memaksa semua orang untuk membiasakan diri menjalankan hidup dalam keadaan norma baharu termasuklah cara bermesyuarat dan pengendalian program melalui atas talian. Melalui platform ini, pertemuan semula graduan YPL dapat dilakukan secara maya. 

Pertemuan semula para graduan pernah diadakan pada tahun 2014 dan 2016. Pertemuan kali ini merupakan yang kali ke -3 bagi peringkat Keuskupan Sandakan. Tema yang diberi adalah "Memories bring back Memories bring back YOU"

Tujuan utama penganjuran ini selain daripada mengumpulkan para graduan, adalah untuk bertanyakan khabar antara sesama dan memberi ruang untuk menyegarkan serta membaharui iman.

Pertemuan semula atau lebih mesra di sebut sebagai reunion di dalam Bahasa Inggeris telah dimulakan dengan mengalu - alukan semua graduan dan jemputan apabila mereka mulai memasuki ruang maya ini. Pengacara program kemudiannya menyampaikan orentasi ringkas berkenaan penggunaan aplikasi ZOOM sepanjang program dijalankan.

Pengacara program Virtual YPL Reunion: Ferdy@Cacai Amigo dan Girald@Akkai Palipus

Sesi diteruskan dengan pembacaan serta renungan Injil dan disusuli dengan doa pembukaan oleh Tim Para Liturgi. Program kemudiannya diteruskan dengan video ucapan pendek dari pendamping - pendamping YPL. Antaranya ialah Sr. Jossie Sili, rgs, Jell Joseph, Evelyn Doikin, Sharon Tan, Wilfred Frederick (Boy) dan Seminarian Andy Borine Tingadon. 

Meskipun tidak dapat dilakukan secara fizikal, namun Time of Life tetap diadakan dalam bentuk yang lebih kreatif. Dalam sesi ini, para graduan dibawa menyanyikan lagu - lagu aksi dan lagu penyembahan yang sering dinyanyikan semasa penganjuran YPL yang lalu. Setiap lagu yang dimainkan telah membawa para graduan mengamit kenangan lalu. Seterusnya ice breaking yang dikendalikan oleh tim Time of Life (TOL). Antara games yang di ketengahkan adalah meneka gambar dan 'true or lie'. 

Time of Life


Para graduan kemudiannya dibawa untuk mengimbas kenangan lalu di dalam tayangan video 'YPL's Yesteryears' bagi batch 1 sehingga 5. Kotak chat dalam aplikasi ZOOM dihujani dengan mesej para graduan yang menyatakan kerinduan mereka.

Reunion ini diteruskan dengan sesi perkongsian dari Esther Albert Alim, seorang ibu yang mempunyai seorang anak, bekerja sebagai seorang dietitian di Hospital Tawau dan melayani dalam belia sebagai ahli Kerasulan Belia Paroki Holy Trinity, Tawau dan Kerasulan Belia Keuskupan Sandakan. Beliau juga telah mendampingi peserta - peserta YPL sejak 2013.

Esther Albert Alim mengongsikan pengalamannya berdasarkan kepada tema: Memories bring back memories, bring back you.

Dalam sesi ini, Esther telah mengongsikan realiti hidup yang berlaku dengan dirinya terutama sekali dalam situasi pandamik covid - 19 yang telah hampir menyebabkan dirinya 'hanyut' dan membawa kepada membuat keputusan yang salah. Maka keadaan ini telah membuatkan dirinya rasa tidak layak. Namun Tuhan itu maha pengasih, semua hal di dunia akan berubah namun kasih Yesus tetap sama baik hari kelmarin, hari ini dan esok, dan Dia senantiasa menanti kepulangan anak - anak-Nya. Setiap orang tidak dapat lari daripada cabaran hidup, namun setiap cabaran mempunyai ilmu yang boleh dipelajari dan membawa kepada pertumbuhan diri untuk menjadi lebih matang dan bijak. Sama soalnya dengan kesilapan dan kegagalan hidup kerana ia merupakan 'pengajar' terbaik dalam kehidupan untuk menjadi seorang individu yang baik.

Di akhir perkongsian, Esther mengingatkan tentang misi panggilan. Semua Katolik dipanggil untuk menghidupi misi untuk menjadi versi terbaik diri mereka dan memberikan yang terbaik di dalam setiap panggilan tidak kira sebagai seorang yang bekerja, seorang anak, seorang isteri atau suami dan sebagai diri mereka sendiri dan paling utama menjadi pembawa cahaya Yesus Kristus kepada semua orang.

Video 'Just one You' dan 'Memories' (versi YPL Keuskupan Sandakan) yang  telah dinyanyikan oleh beberapa para graduan YPL menjadi pengakhir bagi sesi perkongsian Esther. Inilah kebaikan untuk bertemu semula (reunion), membawa para graduan kembali melihat kenangan YPL agar mereka dapat menemui diri mereka semula.

Lagu 'Just One You' merupakan lagu yang wajib dinyanyikan setiap kali penganjuran YPL dan ini telah dilakukan sejak penganjuran YPL 2013.

Video 'YPL's Yesteryears' bagi batch 6 sehingga 9 ditayangkan dan diikuti dengan perkongsian kumpulan melalui 'breakout room'. Ramai graduan mengongsikan bahawa perkongsian Esther sangat di fahami kerana ia amat berkaitan rapat dengan kehidupan yang mereka sedang alami. Ini membuatkan mereka merasakan tidak bersendirian dalam pergolakan yang mereka alami. 

Perkongsian Esther sedikit sebanyak telah membantu para graduan untuk melihat semula diri mereka dan ekpresi ini dapat dilihat dalam sesi 'The Colour of My Memories.' Setiap graduan YPL menyatakan perasaan masing - masing dalam satu aplikasi Mentimeter dimana satu pautan khas diberikan untuk setiap graduan isi berdasarkan kepada soalan 'How do you feel about your memories today?'. Expresi mereka secara langsung keluar di permukaan skrin dengan pelbagai warna. Setiap warna melambangkan kenangan - kenangan tidak kira baik dan tidak baik yang telah membentuk keperibadian setiap individu menjadi diri mereka pada hari ini.

Setelah selesai sesi tersebut, Tim Para Liturgi mengambil ahli ruangan program dalam sesi peneguhan. Dalam sesi ini semua yang hadir di minta untuk menyalakan lilin sebagai lambang diri mereka dan cahaya Kristus. Sesi ini sangat memberi kesan kepada para graduan kerana setiap kata - kata peneguhan yang disampaikan memberikan semangat kepada mereka di dalam hidup masing - masing. Masa Tuhan sentiasa tepat dan indah. 

Di akhir sesi peneguhan, satu video 'Insan Tadau (Suatu Hari nanti)' versi YPL Keuskupan Sandakan telah ditayangkan. Video ini memperlihatkan kekuatan kasih yang di alami semasa penganjuran YPL yang terdahulu. Satu persahabatan yang di anggap satu keluarga yang menyokong, mendukung dan menerima antara sesama tanpa melihat warna kulit, bangsa dan status.

Jason Alexander Degullacion - Pengerusi Penganjuran Virtual Reunion YPL 2020
Jason Alexander Degullacion: Kordinator Pengajuran Virtual YPl Reunion

Sebelum mengakhiri reunion ini, Jason Alexander Degullacion, kordinator bagi penganjuran Virtual YPL Reunion ini menyatakan rasa terharu,gembira dan syukur kerana program berjalan dengan baik dan terjadi melintasi ekpektasinya. Dia juga mengambil kesempatan untuk berterima kasih kepada ahli tim penganjur di atas dedikasi dan komitmen dalam merealisasikan program secara maya ini. Jason juga berharap agar, pandemik ini akan berlalu agar YPL batch 10 dapat dijalankan tahun hadapan. Beliau sangat menghargai setiap yang hadir dan memohon agar semua orang akan terus 'keep in touch'.

Anna Teresa, selaku Kordinator komisi Kerasulan Belia Keuskupan Sandakan juga menyampaikan rasa gembira dan syukur. Beliau telah berjalan bersama dengan YPL sejak 2011 sehingga ke hari ini dan apabila melihat semua para graduan, Anna menyatakan bahawa generasi YPL akan datang 'will be in good hands' kerana mempunyai graduan - graduan yang akan meneruskan program dan semangat YPL ini. 

Program pada malam yang indah itu di akhiri dengan doa penutup dan pengambilan gambar. Meskipun program itu sudah berakhir, para graduan telah meneruskan sesi 'catching up' dalam aplikasi whatsapp Group bacth mereka masing - masing.

Puji Tuhan di atas peluang dan kesempatan yang telah menambahkan satu lagi memori dalam senarai kenangan YPL Keuskupan Sandakan.

No comments:

Post a Comment

CATHOLIC APOLOGETICS

New Advent